Vælg en side

Bambus materiale til tøj er efterhånden ved at indtage store dele af modebranchen. T-shirts, trøjer, bukser, strømper, trusser og undertrøjer er blandt det tøj, som produceres i materialet Bambus. Især inden for de sidste 5-6 år er har bambus tøj fundet frem til de danske hylder.

Bambus kaldes for kunstig silke, fordi det netop er så blødt og behageligt at bære! Planten har også fået fodfæste på det bæredygtige marked som et miljøvenligt tekstil med god grund, da det har mange gode egenskaber, som gør sig godt til beklædning.

Bambus som miljøvenligt materiale:

  • Planten vokser meget hurtigt.
  • Planten kræver ikke nær så meget vand, som andre former for planter, der anvendes til tekstiler.
  • har en gavnlig effekt på flere områder. Bambus planten indeholder nogle stoffer, der hæmmer bakterievækst, således sprøjtemidler og kunstgødning kan mindskes eller helt udelukkes. Dette gør også, at bambus er nemt at gøre økologisk.
  • Bambus tekstil er også hurtigttørrende.

Men..

Dog skal dog være opmærksom på hvordan planten behandles bagefter. Bambus planten er en hård plante, så derfor er man nødt til at gøre den blød til brug som tekstil. Det gøres som regel gennem en stor, kraftig mængde kemikalier. Hvis kemikalier ikke håndteres korrekt, kan det blive skadeligt for både miljøet og de ansatte, der håndterer processen. Dog kan dette mindskes, hvis det håndteres korrekt i en lukket tank. Dette er processen for Bambus viscose. Her er tøjet dog ikke længere økologisk.

En mere bæredygtig proces at producere bambus tekstil på, er ved at anvende Lyocell/Tencel-metoden, hvor flere forhold skal overholdes for, at bruge denne betegnelse. Det er vigtigt at bambus kommer fra kontrolleret skovbrug, kontrol over spildevand i et lukket system, hvor vandet renses og genanvendes. Der bruges også en mindre mængde af antallet af giftige kemikalier i processen for at gøre bambus tekstil blød og lækkert.